בהגווד גיטה - 2.72

אֵשָׁא בְּרָאהְמִי סְתְהיתיהּ פָּארְתְהַה  נַיְנָאםּ פְּרָאפְּיַה וימוּהְיַתי סְתְהיתְוָאסְיָאם אַנְתַה-קָאלֵא 'פּי  בְּרַהְמַה-נירְוָאנַּם רּיצְ'צְ'הַתי

אֵשָׁא—זהו; בְּרָאהְמִי—הרוחני; סְתְהיתיהּ—המצב; פָּארְתְהַה—הו בן פְּרּיתְהָא; נַה—אינו; אֵנָאם—אותו; פְּרָאפְּיַה—בהשיגו; וימוּהְיַתי—אדם אינו מתבלבל; סְתְהיתְוָא—כאשר נמצא; אַסְיָאם—בו; אַנְתַה-קָאלֵא—בסוף החיים; אַפּי—גם; בְּרַהְמַה-נירְוָאנַּם—לממלכת האלוהים הרוחנית; רּיצְ'צְ'הַתי—מגיע.

תרגום

זו הדרך לחיים רוחניים ואלוהיים, שעם השגתם נמוגה כל אשליה. מי ששרוי כך, גם בשעת מותו, ייכנס לממלכת אלוהים.

התעמקות

אפשר לזכות בתודעת קְרּישְׁנַּה, או בחיים אלוהיים, בן רגע — ואפשר שלא להגיע לשלב זה גם לאחר מיליוני לידות. הכול תלוי ברמת ההבנה. קְהַטְוָאנְֹגַה מַהָארָאגַ'ה התעלה לשלב זה והתמסר לקְרּישְׁנַּה דקות ספורות לפני מותו. נירְוָאנַּה פירושה לשים קץ לתהליך החיים החומריים. לפי התורה הבודהיסטית, סופם של החיים החומריים בריק ובאיִן, אולם הבְּהַגַוַד-גִיתָא מלמדת דבר שונה. עם תום החיים החומריים רק מתחילים החיים האמיתיים. די לאדם חומרני לדעת שיש לשים קץ לאורח החיים החומרני. אולם מי שמתקדם בחיים רוחניים יודע שישנם חיים נוספים לאחר החיים החומריים. מי שזוכה בעודו בחיים אלה והופך למודע לקְרּישְׁנַּה, מתעלה מייד לשלב של בְּרַהְמַה-נירְוָאנַּה. אין הבדל בין ממלכת אלוהים ובין שירות מסור, שהרי שניהם שרויים במישור המוחלט. מכאן שעיסוק בשירות נשגב לאלוהים הוא כמו הגעה לממלכה הרוחנית. העולם החומרי מאופיין בפעילות למען עינוג חושים, בעוד שבעולם הרוחני פועלים בתודעת קְרּישְׁנַּה. מכאן שמי ששרוי בתודעת קְרּישְׁנַּה הגיע לבְּרַהְמַן, אפילו בעודו בחיים אלה, וכבר נכנס לממלכת אלוהים. בְּרַהְמַן הוא היפוכו של חומר. בְּרָאהְמִי סְתְהיתי פירושו, "לא במישור הפעילות החומרית." בבְּהַגַוַד-גִיתָא נחשב השירות המסור לשלב הגאולה (סַה גוּנָּאן סַמַתִיתְיַיְתָאן בְּרַהְמַה-בְּהֻוּיָאיַה קַלְפַּתֵא), ומכאן שבְּרָאהְמִי סְתְהיתי פירושו גאולה משעבוד חומרי. שְׂרִילַה בְּהַקְתיוינוֹדַה טְהָאקוּרַה סיכם את הפרק השני של הבְּהַגַוַד-גִיתָא כתוכנו של הספר כולו. בְּהַגַוַד-גִיתָא דנה בקַרְמַה-יוגה, גְ'נָֿאנַה-יוגה ובְּהַקְתי-יוגה. הפרק השני, שמהווה את תמצית הספר כולו, דן בבהירות בקַרְמַה-יוגה ובגְ'נָֿאנַה-יוגה, ונוגע במקצת בבְּהַקְתי-יוגה. בזאת מסתיימות התעמקויות בְּהַקְתיוֵדָאנְתַה בפרק השני של שְׂרִימַד בְּהַגַוַד-גִיתָא שדן בתקציר הבְּהַגַוַד-גִיתָא.