בהגווד גיטה - 15.2

קַרְמָאנוּבַּנְדְהִיני מַנוּשְׁיַה-לוֹקֵא

אַדְהַהּ—למטה; צַ'ה—ו-; אֻוּרְדְהְוַם—למעלה; פְּרַסְרּיתָאהּ—מתפרסים; תַסְיַה—שלו; שָׂאקְהָאהּ—הענפים; גוּנַּה—על ידי מידות הטבע; פְּרַוְרּידְדְהָאהּ—מפותחים; וישַׁיַה—מושאי החושים; פְּרַוָאלָאהּ—שריגים; אַדְהַהּ—למטה; צַ'ה—גם; מֻוּלָאני—שורשים; אַנוּסַנְתַתָאני—מתרחבים; קַרְמַה—לפעילות תועלתנית; אַנוּבַּנְדְהִיני—קשורים; מַנוּשְׁיַה-לוֹקֵא—בחברה האנושית.

תרגום

ענפיו של העץ מסתעפים מטה ומעלה, וניזונים משלוש מידות הטבע. שריגיו הם מושאי החושים. העץ מצמיח גם שורשים למטה, והם סבוכים בפעילות למען פרי של החברה האנושית.

התעמקות

פסוק זה מוסיף ומתאר את עץ הבניאן. ענפיו מסתעפים לכל עבר. חלקיו התחתונים מאוכלסים במגוון ישויות חיים — בני אדם, חיות, סוסים, פרות, כלבים, חתולים וכו'. לעומתם, חלקי העץ העליונים מאוכלסים בישויות נעלות יותר — אלים למחצה, גַנְדְהַרְוים ומיני חיים מפותחים שכאלה. ממש כשם שעץ ניזון ממים, ניזון עץ זה משלוש מידות הטבע החומרי. אדמה מוריקה הופכת לחרבה בגלל מחסור במים. בדומה לכך, מופיעים מיני החיים השונים ביחס ישיר למידת השפעתן ועוצמתן של המידות השונות. שריגי העץ נחשבים למושאי החושים. הצירוף המסוים של המידות שחוברות לישות החיים מקנה לה איברי חישה מסוימים, שבאמצעותם היא מתענגת על מערכת מסוימת של מושאי חושים. קצות הענפים הם החושים — אוזניים, אף, עיניים וכו'. כל אחד מאלה נמשך להתענג על מושאי חושים שונים. השריגים הם מושאי החושים, כלומר, צליל, צורה, מגע וכיוצא בזה. השורשים המשניים הם משיכה ודחייה, תולדה של מגוון מכאובים ועינוגי חושים. גם שורשים אלה מתפשטים לכל עבר, ומהווים את מקור צמיחתן של פעילות חסודה ונפשעת. השורש האמיתי מקורו בבְּרַהְמַלוֹקַה, בעוד שהשאר — ראשיתם במערכת כוכבי האדם. מי שכילה את תוצאות מעשיו הטובים ואת תקופת תענוגותיו בכוכבים עליונים, שב ונופל לאדמה, וחוזר ומבצע קַרְמַה, כלומר פעילות לצורך התעלות. כוכב בני האדם נחשב לשדה הפעילות.