מַת-קארמה-קְרּין מַת-פַּרַמוֹ  מַד-בְּהַקְתַהּ סַנְֹגַה-וַרְג'יתַהּ
נירְוַיְרַהּ סַרְוַה-בְּהֻוּתֵשׁוּ  יַהּ סַה מָאם אֵתי פָּאנְּדַּוַה
מַת-קארמה-קְרּית—עובד למעני; מַת-פַּרַמַהּ—רואה אותי כעליון; מַת-בְּהַקְתַהּ—עוסק בשירותי המסור; סַנְֹגַה-וַרְג'יתַהּ—משוחרר מטומאתן של פעילות תועלתנית ושכלתנות עיונית; נירְוַיְרַהּ—ללא אויב; סַרְוַה-בְּהֻוּתֵשׁוּ—בין כל ישויות החיים; יַהּ—מי ש-; סַהּ—הוא; מָאם—אֵלַי; אֵתי—הולך; פָּאנְּדַּוַה—הו בן פָּאנְּדּוּ.
תרגום
ארג'ונה יקירי, מי שעוסק בשירותי הטהור ופטור מטומאתן של פעילות נושאת פרי ושכלתנות עיונית, מי שעובד למעני ועושה אותי למטרת חייו העליונה, והוא ידיד לכל ישות חיה — אין ספק כי יבוא אליי.
התעמקות
מי שמבקש להגיע לעליון שבאישיויות אלוה, קרישנה, אשר מצוי בקְרּישְׁנַּלוֹקַה שבשמים הרוחניים, וחפץ בקשר עמוק עמו, חייב לתרגל נוסחה זו, שהורה העליון בעצמו. מכאן שפסוק זה מהווה את תמצית הבהגווד גיטה. ספר הבהגווד גיטה נועד לנשמות מותנות אשר סבוכות בעולם החומרי ומנסות להשתלט על הטבע, מבלי לדעת על חיים אמיתיים, רוחניים. הספר נועד ללמד את הנשמה על המציאות הרוחנית ועל יחסיה הנצחיים עם האישיות הרוחנית העליונה, וללמדה כיצד לשוב הביתה לאלוהים. פסוק זה מסביר את התהליך שבאמצעותו אפשר להצליח בפעילות רוחנית: כלומר, שירות מסור.

בנוגע לעבודה, על כל אחד להקדיש את כל כוחותיו לפעילות בתודעת קרישנה. בבהקטי-רַסָאמְרּיתַה-סינְדהוּ (1.2.255) נאמר,

אַנָאסַקְתַסְיַה וישַׁיָאן  יַתְהָארְהַם אוּפַּיוּנְֿגַ'תַהּ

נירְבַּנְדְהַהּ קרישנה-סַמְבַּנְדְהֵא  יוּקְתַםּ וַיְרָאגְיַם אוּצְ'יַתֵא

אל לו לאיש לבצע עבודה, לבד מזו שקשורה בקרישנה. פעילות שכזו נקראת קרישנה-קארמה. אפשר שיבצע מעשים שונים, אולם אל לו להתקשר לתוצאות עבודתו, אלא להקדישן כליל לקרישנה. מישהו, למשל, עושה עסקים; פעילות שכזו בתודעת קרישנה תהיה לעשות עסקים למען קרישנה. מאחר שקרישנה הוא אדון העסק, הרי שעליו ליהנות מרווחיו. אם לאיש עסקים יש אלפי דולרים, הוא יכול להגיש אותם לקרישנה. זוהי עבודה למען קרישנה. במקום לבנות בניין מפואר לעינוג חושיו, הוא יכול לבנות מקדש נאה לקרישנה, הוא יכול לחנוך מֻוּרְתי של קרישנה ולדאוג לשירותו, על-פי הוראותיהם של ספרים מוסמכים בשירות מסור. כל זה הוא קרישנה-קארמה. אל לו להתקשר לתוצאות עבודתו, אלא להקדישן לקרישנה. או אז עליו לקבל כפְּרַסָאדַם את שאריות מנחותיו לקרישנה. מי שבונה בניין גדול לקרישנה וחונך בו מֻוּרְתי של קרישנה רשאי גם להתגורר בו, אלא שברור שאדון הבית הוא קרישנה. זוהי תודעת קרישנה. מכל מקום, מי שאינו מסוגל לבנות מקדש לקרישנה, יכול לעסוק בניקוי המקדש; גם זה קרישנה-קארמה. הוא יכול לטפח גינה. כל אדם בעל חלקת אדמה — בהודו אפילו לעני ביותר יש חלקת אדמה כלשהי — יכול לגדל בה פרחים ולהגישם לאלוהים. אפשר לגדל צמחי תוּלַסִי, שהרי עלי התוּלַסִי חשובים מאוד וקרישנה ממליץ על גידולם בבהגווד גיטה. פַּתְרַםּ פּוּשְׁפַּםּ פְּהַלַםּ תוֹיַם. קרישנה מבקש שיגישו לו עלה, פרח, פרי או מעט מים — ומנחה שכזו מספקת אותו. עלה מתייחס במיוחד לעלה תוּלַסִי. אפשר לזרוע תוּלַסִי ולהשקות את הצמח במים. מכאן שאפילו העני ביותר יכול לעסוק בשירותו של קרישנה. אלה הן כמה דוגמאות לאפשרות לעבוד למען קרישנה.

המילה מַת-פַּרַמַהּ מתייחסת למי שמחשיב את חברתו של קרישנה במשכנו העליון לשלמות החיים העליונה. הוא אינו מבקש להתעלות לכוכבים גבוהים כגון הירח, השמש או כוכבי עדן, ואינו מתאווה לכוכב העליון ביקום, בְּרַהְמַלוֹקַה. הוא אינו נמשך לאלה. חפצו הוא רק להתעלות לרקיע הרוחני. ואפילו שם, הוא אינו שואף להיטמע בזוהר הבְּרַהְמַגְ'יוֹתי; יעדו הוא הכוכב הרוחני העליון, קְרּישְׁנַּלוֹקַה, או גוֹלוֹקַה ורינדאוון. הוא יודע הכול על כוכב זה, ואינו חפץ בדבר זולתו. המילים מַד-בְּהַקְתַהּ מציינות שהוא עוסק כולו בשירות מסור, ובייחוד בתשעת תהליכי המסירות: שמיעה, זמרה, זכירה, סגידה, שירות לכפות רגלי הלוטוס של האל, אמירת תפילות, מילוי צוויו של האל, התיידדות עמו והתמסרות מוחלטת לו. אפשר לעסוק בתשעה אלה כולם, או רק בשמונה, או בשבעה, או לפחות באחד, וההצלחה מובטחת.

המונח סַנְֹגַה-וַרְג'יתַהּ הוא רב משמעות. על הדָבֵק להימנע מאלה שמתנגדים לקרישנה. ואלה אינם רק האתיאיסטים, אלא גם מי שקשורים לפעילות נושאת פרי ולשכלתנות עיונית. בבהקטי-רַסָאמְרּיתַה-סינְדהוּ (1.1.11) מתוארת צורתו הטהורה של שירות מסור:

אַנְיָאבְּהילָאשׁיתָא-שֻׂוּנְיַםּ  גְ'נָֿאנַה-קַרְמָאדְי-אַנָאוְרּיתַם

אָנוּקֻוּלְיֵנַה קְרּישְׁנָּאנוּ-  שִׂילַנַםּ בהקטיר אוּתְתַמָא

בפסוק זה שְׂרִילַה רֻוּפַּה גוֹסְוָאמִי מסביר שמי שמבקש לבצע שירות מסור וטהור חייב להשתחרר מסוגי הטומאה החומרית כולם. עליו להימנע מחברתם של מי שמכורים לפעילות נושאת פרי ולשכלתנות עקרה. כשהוא משתחרר מחברה בלתי רצויה שכזו ומטומאת התשוקות החומריות, או אז הוא מפתח ידע חיובי על אודות קרישנה. זה נקרא שירות טהור. אָנוּקֻוּלְיַסְיַה סַנְֹקַלְפַּהּ פְּרָאתיקֻוּלְיַסְיַה וַרְגַ'נַם (הַרי-בהקטי-וילָאסַה 11.676). צריך לחשוב על קרישנה ולפעול למענו באורח חיובי, ולא שלילי. קַמְּסַה היה אויבו של קרישנה. הוא תכנן להורגו בדרכים שונות כבר משחר ילדותו. אולם מאחר שכל נסיונותיו נכשלו, הוא הגה בקרישנה תמיד. בשעת עבודה, בשעת אכילה ובשעת שינה, תמיד היה מודע לקרישנה כליל. אלא שתודעת קרישנה כזו אינה חיובית. ומכאן שאף על פי שהגה בקרישנה עשרים וארבע שעות ביממה, הוא דמון, ולבסוף קרישנה הרג אותו. כמובן, מי שנהרג בידי קרישנה זוכה מיד בגאולה, אולם זו אינה מטרתו של הדָבֵק הטהור. הוא אינו מעוניין אפילו בגאולה, ואינו מבקש להגיע לכוכב העליון, גוֹלוֹקַה ורינדאוון. מטרתו היחידה היא לשרת את קרישנה בכל מקום שהוא נמצא בו.

דְבֵקו של קרישנה הוא ידיד לכול. משום כך נאמר כאן שהוא משולל אויבים (נירְוַיְרַהּ). כיצד זה אפשרי? דָבֵק השרוי בתודעת קרישנה יודע שרק שירות מסור משחרר מכל בעיות החיים. הוא מתנסה בכך בעצמו ומשום כך מבקש ללמד זאת לחברה האנושית כולה. רבות הדוגמאות בתולדות העולם לדְבֵקים שסיכנו את חייהם לצורך הפצתה של תודעת אלוהים. ישוע הנוצרי הוא דוגמה מוכרת לכול. הוא הקריב את חייו להפצתה של תודעת אלוהים, ולבסוף נצלב בידי לא-דְבֵקים. כמובן, יהיה זה שטחי לחשוב שאכן הומת. גם בהודו רבות הדוגמאות, כגון טְהָאקוּרַה הַרידָאסַה ופְּרַהְלָאדַה מַהָארָאגַ'ה. ומדוע הם הסתכנו? כיוון שביקשו להפיץ תודעת קרישנה, וזה דבר קשה עד מאוד. אדם מודע לקרישנה יודע שסבלו של אדם מקורו בשכחת יחסיו הנצחיים עם קרישנה. מכאן שמי שגואל את זולתו מכל הבעיות החומריות מבצע את השירות העליון לאנושות. כזהו שירותו של הדָבֵק הטהור לאלוהים. אנו יכולים רק לדמות את החסד שמטה קרישנה למי שעוסקים בשירותו ומסכנים הכול למענו. אין ספק שהם מגיעים לכוכב העליון לאחר נוטשם את גופם.

לסיכום, קרישנה הציג את דמות היקום, שהיא תופעה חולפת, וכן את צורת הזמן המכלה כול, לרבות דמותו של וישנו בעלת ארבע הידיים. מכאן שהוא מקורם של כל הגילויים הללו. קרישנה הוא מקור הדמויות כולן, ואינו התגלות של הוישְׂוַה-רֻוּפַּה המקורית, כלומר של וישנו. ישנן מאות ואלפי דמויות של וישנו, אולם אף לא אחת מאלה חשובה לדָבֵק, לבד מדמותו המקורית, שְׂיָאמַסוּנְדַרַה בעל שתי הידיים. בבְּרַהְמַה-סַמְּהיתָא נאמר שמי שאוהבים ומסורים לדמותו של קרישנה כשְׂיָאמַסוּנְדַרַה, יכולים לראותו בתוך לבם תמיד, ואינם רואים דבר מלבדו. משמעות הפרק האחד-עשר היא שדמותו של קרישנה היא החשובה מכול והעליונה.